Μήπως πίνεις τον καφέ σου… σε λανθασμένη ώρα της ημέρας;

Πρωί. Μια εργάσιμη μέρα γεμάτη υποχρεώσεις και δραστηριότητες βρίσκεται μπροστά σου. Εσύ, όμως, είσαι κουρασμένος και νυσταγμένος. Τι κάνεις; Πίνεις τον καφέ σου ώστε να «ξυπνήσεις» και να είσαι γεμάτος ενέργεια και έτοιμος για όλα!

Μη βιάζεσαι όμως. Επειδή κάνεις κάτι σε καθημερινή βάση εδώ και τόσο καιρό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστό! Και την εξήγηση στο γιατί η κατανάλωση καφέ αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα είναι λανθασμένη έρχεται να δώσει η επιστήμη. 



Η καλύτερη στιγμή για την πρόσληψη καφεΐνης είναι όταν ο εγκέφαλος μπορεί να επωφεληθεί από αυτή στο μέγιστο βαθμό, γεγονός που δεν επιτυγχάνεται με την πρόσληψη της ουσίας αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα. Βασικό ρόλο παίζει η κορτιζόλη, μία από τις βασικές ορμόνες του οργανισμού μας που ευθύνεται για την εγρήγορση, έχει να κάνει με το βιολογικό μας ρολόι και ολοκληρώνει αρκετούς κύκλους ελάχιστων και μέγιστων επιπέδων μέσα στη μέρα.Γενικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης βρίσκονται στο μέγιστο βαθμό στις 8-9 το πρωί. Εφόσον, λοιπόν, καταναλώσουμε καφεΐνη όταν τα επίπεδα ανεβαίνουν ή όταν βρίσκονται στο μέγιστο, η καφεΐνη θα ανταγωνιστεί τη δράση του προϊόντος που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας για να μας κρατά σε ετοιμότητα και θα καταστείλουν την παραγωγή του, αλλά και τη δράση του. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή της κορτιζόλης τη στιγμή που τη χρειαζόμαστε περισσότερο μειώνεται και ο οργανισμός βασίζεται περισσότερο στην προσλαμβανόμενη καφεΐνη. Και εάν σκέφτεστε ότι δεν μπορείτε να «ξυπνήσετε» χωρίς τον πρωινό σας καφέ είναι επειδή έχετε «εκπαιδεύσει» αποτελεσματικά τον οργανισμό σας στο να περιμένει το «τράνταγμα» της καφεΐνης στην αρχή της ημέρας, παρά της κορτιζόλης. Φυσικό επακόλουθο είναι η εξάρτηση από την καφεΐνη και η χρήση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων αυτής για το ίδιο αποτέλεσμα.

Τελικά, λοιπόν, ποια είναι η καταλληλότερη ώρα μέσα στην ημέρα για να απολαύσουμε τον καφέ μας;

Φυσικά, εξαρτάται από το καθημερινό πρόγραμμα του καθενός και τα βιολογικό του ρολόι. Για έναν μέσο άνθρωπο η χειρότερες ώρες κατανάλωσης καφεΐνη είναι 6-10 το πρωί. Άλλες ώρες που τα επίπεδα κορτιζόλης βρίσκονται ψηλά και η κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να αποφεύγεται είναι 12-1 το μεσημέρι και 5:30-6:30 το απόγευμα. Έτσι, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η εγρήγορση μας στη διάρκεια της ημέρας και να μην παρεμβαίνουμε στους φυσικούς μηχανισμούς εγρήγορσης του σώματός μας, θα πρέπει να πίνουμε καφέ εκτός αυτών των χρονικών ορίων. Τέλος, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να περιμένουμε περίπου μία ώρα, ανεξάρτητα από το πότε θα ξυπνήσουμε, πριν απολαύσουμε το καφεδάκι μας και επωφεληθούμε από αυτό.