Οι Ορμόνες της Ευτυχίας :)

Πόσες φορές δεν αισθανθήκατε ευφορία αφού γελάσατε με τους φίλους σας μέχρι δακρύων, ικανοποίηση αφού ολοκληρώσατε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, τρυφερότητα μετά από μια ζεστή αγκαλιά; Σίγουρα, αρκετές. Σε τι οφείλουμε την καλή διάθεση, το χαμόγελο, το αίσθημα του θριάμβου, τη χαρά, τον έρωτα; Τα όσα αισθανόμαστε οφείλονται κυρίως σε ορμόνες που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και, φυσικά, η χαρά δεν θα μπορούσε να μείνει απ ‘έξω!

Γενικά, οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό και μαζί με το νευρικό σύστημα ρυθμίζουν τις λειτουργίες του όπως ο μεταβολισμός, η εμφάνιση, η συμπεριφορά και τα συναισθήματα. Οι κύριες ορμόνες που ελέγχουν τα θετικά συναισθήματα είναι τέσσερις με την καθεμιά να είναι υπεύθυνη για ένα διαφορετικό συναίσθημα, για ένα διαφορετικό λόγο να χαμογελάσουμε.

Ενδορφίνες οι Αναλγητικές
 
Πρόκειται για τα φυσικά αναλγητικά του ανθρώπινου οργανισμού που παράλληλα έχουν αγχολυτική δράση και μας απαλλάσσουν από το στρες και την κατάθλιψη.

Η παραγωγή τους κλιμακώνεται στη διάρκεια της αναερόβιας σωματικής άσκησης, αφού η άσκηση δρα ως μια μορφή φυσιολογικού σωματικού στρες. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί δρομείς, αφού διανύσουν μία μεγάλη απόσταση, αισθάνονται μία ιδιαίτερη ευφορία, ένα αίσθημα που στα Αγγλικά αποκαλείται «runners high». Ενδορφίνες παράγονται, επιπλέον, με το γέλιο.

Σεροτονίνη η Ευφραντική

Η ορμόνη που μας καθιστά καλοδιάθετους, πρόθυμους και κοινωνικούς. Μας απαλλάσσει από τον εκνευρισμό και προλαμβάνει την κατάθλιψη.

Η παραγωγή της πυροδοτείται από την ανάκληση όμορφων αναμνήσεων, αλλά και με την εστίαση σε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Επίσης, ενώ οι Ενδορφίνες παράγονται κατά την αναερόβια άσκηση, η Σεροτονίνη παράγεται στη διάρκεια αερόβιων ασκήσεων και εξακολουθεί να υπάρχει στον οργανισμό για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά το πέρας αυτών. Ένας τελευταίος παράγοντας που συμβάλει στην αύξηση της παραπάνω ορμόνης… Η έκθεση στον Ήλιο! Είκοσι λεπτά μόνο τη μέρα στο φως του Ήλιου και το σώμα μας απορροφά την απαραίτητη UV (υπεριώδη) ακτινοβολία που του είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της Βιταμίνης D που οδηγεί στην παραγωγή Σεροτονίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που μια βόλτα σε μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να μας φτιάξει το κέφι!


Ντοπαμίνη η Κινητήρια

Η Ντοπαμίνη παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό όταν προσπαθούμε να πετύχουμε ένα στόχο που έχουμε θέσει. Δρα ως κινητήρια δύναμη για σκληρή δουλειά και αφοσίωση, ενώ ευθύνεται και για το αίσθημα του θριάμβου και της ικανοποίησης που νιώθουμε όταν τελικά πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε. Επιπλέον, μας κρατά σε επαγρύπνηση και αυξάνει την ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης.

Για το λόγο αυτό, προκειμένου να μένουν υψηλά τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης, είναι καλό να θέτουμε μικρούς, κατακτήσιμους στόχους στη διάρκεια της εβδομάδας ή του μήνα. Επίσης, η Ντοπαμίνη παράγεται μαζί με τη Σεροτονίνη και τις Ενδορφίνες κατά της διάρκεια της σωματικής άσκησης. Τι καλύτερος συνδυασμός, λοιπόν, από το να θέσεις ένα στόχο που αφορά τη σωματική σου υγεία;

Οκυτωκίνη η Αγαπητική

Η ορμόνη της Αγάπης! Πιο συγκεκριμένα, συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματα του έρωτα, της συντροφικότητας, της εγγύτητας και της εμπιστοσύνης κυρίως μεταξύ των συντρόφων, αλλά και μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά Οκυτωκίνης παράγονται στη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, της σωματικής επαφής, του τοκετού, της λοχείας και του θηλασμού. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως η λέξη Οκυτωκίνη αποτελεί συνδυασμό των λέξεων «ωκύς» και «τόκος» που σημαίνει «γρήγορος τοκετός». Επιπλέον, τα επίπεδα της Οκυτωκίνης αυξάνονται με μια αγκαλιά, αλλά και με την παραλαβή ενός δώρου! Αγκαλιάστε λοιπόν φίλους, συγγενείς ή το άλλο σας μισό και εκφράστε τις ευχές σας σε γιορτές με ένα συμβολικό δωράκι για τη δημιουργία υγιών και δυνατών διαπροσωπικών σχέσεων.



Τελικά, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τις ορμόνες αυτές, αφού γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχουν μόνιμα μέσα στον οργανισμό μας, αλλά η παραγωγή και αύξησή τους εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων. Όταν, όμως, κυκλοφορούν στο αίμα μας, μας κυριεύουν με θετικά συναισθήματα, χαμόγελο και αισιοδοξία.